het vertrouwen terug naar zorgprofessionals

Het wordt hoog tijd dat we in Nederland écht anders naar zorg gaan kijken!

De wijkverpleging wordt bedreigd door een nieuw, onpersoonlijk financieringssysteem. Dit systeem reduceert onze cliënten tot cijfers in 16 'cliëntprofielen', waardoor de essentie van persoonlijke zorg verloren gaat. Het herhaalt fouten uit het verleden en zet de kwaliteit van zorg onder druk, terwijl het ruimte biedt aan misbruik van fondsen. Dit is het moment om een standpunt in te nemen voor een zorgstelsel dat respect en waardigheid vooropstelt. Steun het initiatief en laat je stem horen. Samen maken we het verschil!

Er is een zorgelijke ontwikkeling gaande. De financiering van de wijkverpleging gaat op de schop middels een systeem dat er vooral politiek goed uitziet. Maar als je je erin verdiept, het meest lijkt op het invullen van het formulier voor je belastingaangifte. Waarin dan niet je inkomen in een hokje verdwijnt maar mijn cliënten in een niet passend hokje gepropt worden. Die hokjes zijn de 16 zogenoemde cliëntprofielen. De mens, mijn mensen, worden onderscheiden als 16 verschillende type zorgbehoeftigen met een bijpassende zak geld. Wat de inhoud van die zak geld precies is mag elke zorgaanbieder met elke verzekeraar, elk jaar opnieuw over alle losse 16 profielen opnieuw gaan bevechten.


Dit nieuwe systeem is bijna copy paste het systeem dat zorgproducten claimde als de oplossing in 1994. Na de invoering van dit systeem heeft 50 procent van de wijkverpleegkundigen de zorg verlaten.


Er is namelijk behoefte aan controle en het bijzondere deze keer is dat de controle op waar het geld blijft volledig losgelaten wordt. Het gaat nu enkel nog om wat iemand mankeert en in welk hokje dat past en mocht dat hokje niet helemaal meer passen, moet dat hele papieren circus opnieuw ingevuld worden. Als je het complete formulier doorlopen hebt word je namelijk beloond met een zak geld en of je dat aan de zorg besteed of direct in je linkerborstzak stopt; daar kraait geen haan meer naar. We hadden namelijk een miljard over voor de wijkverpleging vorig jaar en dat geld moet toch ergens heen…


Praktisch gaat dit systeem er zo uitzien; verpleegkundigen worden geprikkeld vanuit de werkgevers om een zo hoog mogelijk profiel voor elkaar te krijgen en zo min mogelijk uren in te zetten. Het geld dat niet ingezet wordt maar wel uitgekeerd mag de zorgaanbieder houden met de bedoeling dat in te zetten voor innovatie. Die innovatie wordt vervolgens niet op gecontroleerd dus dat kan net zo goed een yoga retraite zijn in San Diego voor het voltallig bestuur.


In de regio’s waarin onderzocht werd of dit systeem werkt, bemerkten de zorgaanbieders die niet meededen aan de proef een zorgelijke ontwikkeling. De zorgintensieve cliënten, de ALS patiënten bijvoorbeeld -en het spijt mij enorm dat mensen met zo’n levens vernietigende diagnose zo weggezet worden- werden door de deelnemende partijen afgestoten naar de andere zorgaanbieders want te duur; daar draai je geen winst op.

Dat betekent voor de zorgprofessionals dat er niet langer verwacht wordt om nog vanuit de zorginhoud te indiceren of naar waarde van het leven te vragen. Het gaat enkel nog om welk profiel je past en of je je een beetje gedeisd wil houden in dat hokje anders moet dat papieren circus weer opnieuw. Men is vergeten in te calculeren dat er niets dynamischer is dan een mens in zijn ziekteproces. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Tilburg University en Maastricht University dat deze manier van financieren een doelmatigheid heeft van 20 procent. Dat betekent dat je 80 procent van de tijd de zorginzet verkeerd inschat.


Nog meer bureaucratie dus. Wederom in plaats van de beloofde; minder bureaucratie. Het is tijd om zorgbreed te gaan staan voor de houdbaarheid van de eerste lijn. Het burgerinitiatief te lezen en te ondertekenen.


Je vindt het burgerinitiatief en de steunbetuiging hieronder. Bedankt alvast voor je steun!


Jennifer Bergkamp

Jos de Blok legt uit waarom hij denkt dat het invoeren van cliëntprofielen een slecht idee is.

bekijk desgewenst de full-screen versie van deze video hier.

Jos heeft zijn zorgen ook geuit in een essay, dat op LinkedIn en Zorgvisie gepubliceerd is.

De initiatiefnemers

Jos de Blok

LinkedIn

Tommie Niessen

LinkedIn

Jennifer Bergkamp

LinkedIn